Sevärdheter

Vill du göra det enkelt för dig att utforska Lissabons sevärdheter är det bäst att börja uppifrån vid borgen Castelo de Sao Jorge och arbeta dig neråt. Staden har en historisk stadskärna med vackra byggnader och andra sevärdheter, men också sevärda vyer lite längre ut.

Castelo de Sao Jorge

På stadens högsta punkt, mitt i centrum av den gamla delen av Lissabon står Castelo de Sao Jorge – en riktig sagoborg med anor ända från 50-talet efter Kristus. Byggnadens nuvarande utseende formades dock under 1500-talet efter en förödande jordbävning. Härifrån har du utsikt över hela staden.

Torre de Belém

Torre de Belém, eller Belemtornet, uppfördes under tidigt 1500-tal i Belém i västra Lissabon. Den grandiosa försvarsanläggningen har fått ett stort symboliskt värde för staden som ett minnesmärke över Portugals makt under tiden för de stora upptäcktsfärderna. Sedan 1983 är tornet klassat som världsarv av Unesco. Promenerar du till tornet längs kajen från Alcantara kan du dessutom ta dig en titt på ett före detta elverk från tidigt 1900-tal, som i dag fungerar som museum.

Mosteiro dos Jerónimos

Tro det eller ej, men den pompösa byggnaden Mosteiro dos Jerónimos i västra Lissabon är faktiskt ett kloster. Det prominenta huset uppfördes på 1500-talet i syftet att fungera som en kyrka, men snart började sjömän stanna här när de kom till hamnen eller innan de skulle åka. Inne i byggnaden står flera sakrofager där portugisiska storheter ligger begravda. En av dem är upptäcktsresenären Vasco da Gama. Bara porten till huset är 32 meter hög, och innanför väntar fler överdådiga, arkitektiska prestationer. Du hittar Mosteiro dos Jerónimos i Belém i västra Lissabon.

Museu Nacional de Arte Antiga

Portugals nationalmuseum Nacional de Arte Antiga uppfördes i slutet av 1800-talet i närheten av floden Tagus. I dag räknas museet som ett av Europas vikigaste. Samlingarna innehåller konst i form av målningar, skulpturer, möbler, textil, teckningar och metallarbete. Objekten kommer från Medeltiden till tidigt 1800-tal. Det mest kända verket i museet är Saint Vincent Panels från 1470-talet.

Elevador de Santa Justa

Järnhissen Elevador de Santa Justa står i centrala Lissabon och förbinder stadens nedre delar med torget Carmo högre upp. Hissen ritades av en lärling till Gustave Eiffel och stod färdigt 1902 efter två års arbete. Den 45 meter höga hissen är nygotiskt dekorerad och har blivit en riktig turistattraktion.