Mat & Dryck

Lissabon har en stark cafékultur. Därmed kryllar staden av mysiga fik och restauranger med uteserveringar. Du kan hitta mat från hela världen på stadens menyer. Portugals egen matkultur bär starka influenser från sina forna kolonier i Sydamerika, Afrika och Asien.

Lokala rätter

Den portugisiska maten kännetecknas av sina smakrika, fylliga rätter som oftast är gjorda av billiga råvaror. Maten influeras från de forna kolonierna i Asien, Afrika och Sydamerika vilket gett maten mycket kryddor och örter. Kanel, saffran, piri-piri och koriander är vanliga ingredienser. Fisk- och skaldjursrätter är vanliga i stadens kök tack vare Lissabons läge vid havet. Landets nationalrätt är saltad torsk, som sägs kunna tillagas på 365 sätt – en metod för varje dag på året.

Budget

En måltid på en mellanklassrestaurang i Lissabon kostar runt 15 euro inklusive vin och kaffe. För 7 euro kan du få dagens fiskrätt och en öl på en lite mindre restaurang. Går du till ett kafé kan du få en rostad macka och mineralvatten för 3 euro.

Lyx

Restaurangen Eleven är den enda i Lissabon som fått en stjärna i Michelin-guiden. Eleven ligger längst upp i Eduardo VII-parken och bjuder förutom sin utsökta meny på en strålande vacker utsikt genom glasfönstrena.