Nöjen & aktiviteter

Precis som andra storstäder har Lissabon ett rikt nattliv. Staden kryllar av trendiga nattklubbar och barer, men också av klubbar med den portugisiska, förtrollande bluesmusik fados. På dagtid kan besökare roa sig med utflykter, golf eller bara med att slappa på stranden.

h2>Nattliv

Kärnan i Lissabons nattliv är området Barrio Alto. Här finns trendiga dansklubbar, dämpade barer och mängder av så kallade Casas de Fados, det vill säga klubbar där den portugisiska bluesen Fado spelas. Ett annat populärt nattlivsområde är stadsdelen Alfama där invånarna själva gärna går ut för att roa sig. Prova till exempel Mesa de Frades där du både kan äta gott och njuta av traditionell fado. Den gamla passagerarterminalen, ”25-april-bron” har förvandlats till en pulserande salsaklubb med livemusik. Vill du veta vad som händer på stadens klubbar när du är i Lissabon så kan du gratis skaffa dig ett exemplar av månadstidningen Follow me Lisboa överallt i staden. Här hittar du bra förteckningar över stadens nöjesliv.

Utflykter

Lissabon har ett flertal vackra omgivningar värda en utflykt. Åk till exempel över bron till Capariakusten där en fulländad strandupplevelse väntar. Du kan ta tåg, buss, båt eller bil till orten Caparika och utforska strandområdet därifrån till fots. Det finns gott om strandcaféer som har öppet året runt. Ett annat utflyktsmål är Sintra med sitt omgivande klipp- och skogslandskap. Hit kan du komma med tåg från Rossio-stationen. Den vinintresserade kan åka till Bucales, det enda vinområde som finns kvar i Lissabon i dag. Är du ute efter lite lantlig stämning är Alcochete ett bra utflyktsmål för dig. Orten är belägen vid det andra fästet av Vasco da Gama-bron och har ett rikt fågelliv.

Strandliv

Trots att Lissabons medeltemperatur i luften inte ligger högre än cirka 27 grader i juli så blir vattnet på stadens badorter behagligt varmt. Temperaturen i vattnet ligger mellan 20-24 grader. Stränderna är inte bara välbesökta av badsugna människor. Här är det vanligt att flanera längs stränderna, njuta av omgivningarna och slå sig ner på de kringliggande uteserveringarna. Några populära badorter är Cascais, Estoril och Costa do Capria.

Golf

Bara en kort resa bort från Lissabons flygplats ligger flera golfbanor, men det finns också mer centrala banor, till exempel på orterna Estoril, Sesimbra och Cascais.

Shopping

Lissabon är kanske ingen modemetropol, däremot kan du handla mängder av kläder från internationella kedjor för nästan halva priset mot i Sverige. Staden har en bra blandning av shoppingcentrum, utomhusmarknader och små butiker.

Shoppingområden

Baixa och Chiado är sedan länge Lissabons stora shoppingområden, men allt fler köpcentrum dyker upp i utkanterna av staden, så det finns många platser att välja på för den shoppingsugne. Amoreiras är med sina många internationella butikskedjor ett populärt köpcentrum med cirka 300 butiker, 10 biografer och 50 restauranger.

Öppettider

Butikerna i staden håller vanligtvis öppet mellan klockan 09.00-13.00 och 15.00-19.00 på vardagar. På helgerna är det oftast bara öppet på förmiddagarna. Större köpcentrum har öppet längre och fler dagar i veckan.

Marknader

Det anordnas alla möjliga slags marknader i Lissabon. Loppmarknader är vanliga i hela Portugal. Det finns gott om roliga saker att fynda, men var beredd på att behöva rota igenom stora mängder skräp. I stadsdelen Alfarna ligger den välbesökta loppmarknaden Feira da Ladra (tjuvarnas marknad) och antikmarknaden Naviglio Grande. Loppisen består främst av kläder, hantverk och konst. En mer varierad marknad är Feira de Sao Pedro utanför staden. Här säljs allt från smycken till ostar.